Шесте тайни на Клеопатра

 

На света е  имало и други царици с такива имена, но Клеопатра е само една.

Последната от фараоните.Първата жена политик.Дипломат.Полиглот.Математик.

Красавица и чудовище в един образ.

Тя е имала всичко което е искала - любов,власт,богатство,престиж..Защото е  знаела  хитрината: целта се достига по лесно ако бъде “излъгана”. Вътрешно да се съсредоточиш за необходимия резултат, а външно да се държиш отпуснато.Такъв е метода на “парадоксалното  намерение”. С помощта на играта Клеопатра е успяла да постигне много.

                                               

1.Умствени игри. За да не оставяш живота си на самотек,трябва през цялото време да подреждаш възможните слу4ки в главата си, да измисляш интриги, да проиграваш диалози, да премерваш стъпки. Пътят на Клеопатра към престола, който е бил осигурен за младата 18 годишна царица е замислена верига от сложни ходове, то4но премислени по отрано. Нейният път към любовта, към за4еването на първият й син Цезарион-

са също плод на умствени игри. По династийните закони на семействата на Лагидите, Клеопатра е трябвало да стане жена на по-малкият си брат. И тя станала, но формално.А факти4ески пресметнала за себе си най-хубавият мъж от вси4ки, които били в нали4ност. Цезара. Клеопатра измислила план, как да го завоюва. Как да се добере до среща с него , минавайки през /прегради/кордон неприятели. Как мигновено да го                                                                                                                                                                                                                                                                                прелъсти. И така тя за пръв път се представила пред Цезар,излизайки от килим,навит на топ, който слугите донесли и хвърлили в нозете му. Това бил хем на4ин за скриване, хем необи4айна шега. Всъщност най-богатата и най-знатна царица изведнъж се появила от сметта и прахта Жена с 4увство за хумор.

2.Любовни игри..За да задържиш истинския мъж, него трябва всеки ден да го у4удваш и заинтригуваш. Цезар, особено падащ си по секса, не било възможно да привържеш към една пола. А Клеопатра не блестяла с красота Портрета й:дълбоко разположени о4и,орлов нос-клюн, изпъкнала/стърчаща/ бради4ка. Разбира се Клеопатра, като всяка източна жена, знаела маса ероти4ески похвати, но не те били основният й магнит. Всяка сутрин тя се събуждала радостна и успявала да разведри Цезаря ,като никой друг. Както и да го заинтригува..Когато Цезар бил нужен в Рим, Египтянката го отвлякла в съвместно пътешествие по Нил.Как? Задала му загадки, които нямали отговор. Къде са изворите на великата река и кой е механизмът на нейното прииждане. И Цезар пак се хванал(уловил).

3.Съпружески игри. В брака трябва да умееш да не се впускаш(оставяш на) в скандали и винаги да имаш някоя сладост ,с  която да отвле4еш любимия. Клеопатра успяла да ожени Антоний за себе си. И това при жива жена-римлянка,достойната и прекрасна Октавия. При това пълководецът ту изпадал в униние, ту бил несдържан. Когато той бил гневен, Клеопатра из4езвала от погледа му, което мигновено го разчувствало. А след това тя се връщала с някакво ново средство, доставящо удоволствие - рядък сорт вино, идеи за огромно празнуване. Антоний до края на живота си останал с Клеопатра.

4.Игра със съдбата. На се страхувайте да я предизвикате. Царицата на Египет с4итала това за особено полезно. Тая тактика давала висше наслаждение - да вземеш всичко, което даден миг предлага. Когато Антоний помолил Клеопатра за първата, така силно желана от нея среща, тя на няколко пъти отлагала виждането, рискувайки той изобщо да махне с ръка на нея. Но в същото време Клеопатра тайно строяла грандиозен кораб-сюрприз. Огромен съд, от скъпоценно дърво, под алени платна,(изпускащ) носещ фантастично благоухание, доплавал до Антоний на смра4аване, под звуците на най-нежна музика. Когато Антоний дошъл на себе си от вълнението, мракът паднал и на кораба се запалила страхотна илюминация, Дъхът на пълководеца отново бил взет и той още преди преговорите разбрал, кой от тях двамата е по-главен и по-велик.

5. Игри на “единствени”. Винаги си струва да се стремиш да не прили4аш на никого и

да създаваш живота си. Египтянката взела Марк Антоний при себе си, в Александрия тъкмо когато морето била закрито за корабоплаване. Антоний не можал да се върне в Рим. Такка Кльопа му уредила зимна ваканция. Тя създала кръг от 12 близки приятели. ”Общество с неподражаем на4ин на живот”. Тия хора се стараели да направят всеки ден такъв, 4е никой да не може да го повтори. Всяка сутрин ,а и през целия ден Клепатра измисляла наслаждения – истински театър на удоволсствията с еже4асно менящ се репертоар. О4арованият Антоний постепенно забравил своята Октавия.

6.Игри със смъртта. Боязънта от смъртта отравя дните ни. За да не изпитваме страх от нея трябва да я изу4им(опознаем от край до край) и да я вклю4им като действащо лице от жизнения спектакъл, Веднъж станало ясно, 4е Антоний и Клеопатра са обре4ени. Но те все още имали време, докато жестокият Октавиан все още не е дошъл с армията си в Александрия. Тогава царицата разпуснала кръга на “неподражаемите и основала “Общество на съвместно стремящи се към смъртта“. Отново от 12 члена. Цел-да насър4ават смъртта, да се грижат за нея, като за домашно звер4е,всеки ден да я хранят с мислите си. Клеопатра устройвала празници в подземните гробници, препарирала трупове и ги балсамирала със собсвени ръце, изваждайки вътрешностите им. Тя изу4авала в/у осъдените действието на отровите. Тя раз4итала до детайли сценария на своето напускане на сцената и избрала за самоубийство най-екзоти4ния на4ин - ухапване от пепелянка, която верен слуга е донесъл в купа смокини .Октавиан така и не успял опозорена да прекара гордата царица  във вериги поулиците на Александрия.

 

 

http://www.beseder.co.il/israblog/2368

 

Благодаря за превода и оказаното съдействие на Ваньо, Приятелят!

{START_COUNTER}