Цитат на деня 24.12.2004г.

 

“Един ден Савин слязъл от пещерата, отишъл в дома на Ахав и поискал да пренощува там. Ахав се изсмял:- „Не знаеш ли, че съм убиец, че съм заклал много хора по те­зи места и че животът ти не означава нищо за мен?"

„Знам - отвърнал Савин. - Но се изморих да живея в онази пещера. Бих искал да прекарам поне една нощ тук."

Ахав знаел, че светецът е толкова прочут, колкото и самият той, и това го дразнело - не искал да дели слава­та си с човек, чиято сила изобщо не можела да се мери с неговата. Ето защо решил да го убие същата нощ, за да покаже на всички, че е единственият истински господар на селището.

Поговорили малко. Ахав бил впечатлен от думите на светеца, но тъй като бил недоверчив човек, вече не вярвал в Доброто. Посочил на Савин къде да легне и заплаши­телно започнал да точи ножа си. След като го погледал известно време, Савин затворил очи и заспал.

Ахав точил ножа през цялата нощ. На сутринта, кога­то Савин се събудил, го заварил да плаче до леглото му.

„Ти не се уплаши от мен, дори не ме осъди. За пръв път някой прекара нощта до мен, вярвайки, че бих могъл да бъда добър човек и да подслоня изпадналите в нужда. И понеже ти повярва, че бих могъл да постъпя правилно, така и сторих." 

Точно така. Само че преди да заспи, те продължили да разговарят, макар и Ахав да започнал да точи кинжала си от мига, в който свети Савин влязъл в дома му. Убе­ден, че светът е отражение на него самия, решил да пред­извика светеца и го попитал:

„Ако днес тук влезе най-красивата проститутка на града, ще можеш ли да си внушиш, че тя не е красива и съблазнителна?"

„Не. Но ще мога да се овладея", отвърнал светецът.

„А ако ти предложа много златни монети, за да сле­зеш от планината и да дойдеш да живееш при нас, ще мо­жеш ли да гледаш на златото така, сякаш става дума за обикновени камъни?"

„Не. Но ще мога да се овладея."

„А ако те потърсят двама братя, от които единият те мрази, а за другия си светец, ще можеш ли да мислиш, че са еднакви?"

„Дори и да страдам, ще успея да се овладея и да се държа с тях еднакво." П. Коелю

 

От редактора: Ако имате идеи, предложения, мнения или материали по темата, моля да ми ги изпращате на адрес: izberi@mail.bg, които бих могла евентуално да вместя тук. Благодаря!

Прекрасен ден и вълшебна нощ!

Светлана 

24.12.2004г.

{START_COUNTER}